10 Temmuz 2018 Salı

Her Yere Yaşam Hattı Gerekiyor

Yaşam hattı önemli bir şeydir. Bütün binaların üzerine kurulmalı ve can güvenliği sağlanmalıdır. Peki, yaşam hattı nedir, kaça ayrılır. Yaşam hattı ikiye ayrılır, yatay ve dikey olmak üzere.

Yatay Yaşam Hattı Nedir?


Yatay Yaşam Hattı; korkuluk veya parapet bulunmayan yapılarda, üstünde çalışma yapılacak çelik konstrüksüyonlarda, kısaca yüksekte çalışacak personelin düşme ihtimalinin bulunduğu tüm alanlarda kullanılan düşmeye karşı koruma sağlayan bir sistemdir. Temel olarak; düşme riskinin başladığı bölge boyunca monte edilen sistemin çelik halatına lanyard ve düşüş durdurucu ekipman vasıtasıyla bağlanılarak bağlantı noktalarında ve köşelerde takılmadan, sistemden ayrılmaksızın harekete olanak tanıyan, düşüş esnasında oluşan enerjiyi absorbe ederek yüksekte çalışan personelin düşmesini engelleyen sistemlerdir. Yatay Yaşam Hattı; çatılar, birden fazla virajlı zeminler, vinç yolları, dolum tesisleri, köprülerde yapılan yüksekte çalışmalarda sürekli güvenli erişimi sağlamak için ideal bir çözümdür.

Dikey Yaşam Hattı Nedir?


 IE -40.000 Dikey Yaşam Hattı; personelin dikey olarak yukarı-aşağı güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan, en üst noktada tüm sistemi ve oluşabilecek yükleri karşılayabilecek şok emici Üst ve altta ankraj braketine bağlı yaylı bir sistem olan şok emici bulunan sabit ankraj noktaları arasında gergin bir çelik halat hattı ve bu hat üzerinde hareket eden, düşme anında ise çalışanın kendi müdahalesine gereksinim duymadan kilitleme özelliği bulunan dikey halat tutucu ile çalışan düşmeyi önleyici sistemdir. Merdiven üzerinde hareket eden kişi, emniyet kemerini karabina ve kanca vasıtasıyla halat üzerinde hareketli olan düşüş durdurucuya bağlamak suretiyle merdiven üzerinde güvenli bir şekilde yukarı ve aşağı hareketini serbest bir biçimde gerçekleştirebilir. Herhangi bir düşüş anında düşüş durdurucu çelik halatı sıkıştırıp kilitleyerek, kişinin aşağıya düşmesini engeller. Şok emici düşüşün aniden durmasından kaynaklanan darbe etkisini sönümleyerek, kişinin olası yaralanmalarını önler. Sistem; SS316 paslanmaz alt ve üst ankraj braketleri, şok emici, düşüş durdurucu, gerdirme aparatı, halat kılavuzu ve paslanmaz çelik halattan oluşmaktadır. Montaj aparatları, tüm merdiven basamaklarına uygun olarak tasarlanmıştır. Paslanmaz çelik halat gerdirme aparatı vasıtasıyla gerilerek, her 10-12 m/de bir ara aparat (salyangoz) vasıtası ile kılavuzlanmaktadır. Halat kılavuzu, halatın titreşimini ve yıpranmasını önler. Sistem Rfu CNB/P/11.073 ile Düşüş durdurma sistemlerinin, Avrupa Birliği yönetmeliği 89/686/EECe göre uygun olarak, kişinin yüksekten düşmesini önlemek amacıyla dikey merdivenlerde kullanılmak üzere dizayn edilmiştir.


Kaynak: Yaşam Hattı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder