10 Temmuz 2018 Salı

50 Kalibreyi Durduran Çelik Yelek

Polisler, Avcılar, Güvenlik Güçlerinin Kullanılmasıyla Bilinen Çelik Yelek! Kurşun geçirmez yeleklere, bir zırh gibi çalışan koruyucu giysinin bir ürünü olarak atıa bulunulmakta olup, bu, kullanıcının, üzerlerine ateşlenen mermilerden korunabileceği zararı en aza indirgemektedir. Bu yelekler, tabanca, tüfek ve av tüfeğiyle ateş edilen silahlara karşı ileri düzeyde koruma sağlar. Çelik yelek genellikle polisler, askeri personel, özel güvenlik görevlileri ve olası tehditlere karşı kendilerini korumak isteyen siviller tarafndan giyilir. Kurşun geçirmek yelek, insanlığın ilerlemesi tarih boyunca savaşlarda yansıtlmıştr. Silahlar daha rafne ve etkili hâlde geldikçe, çelik yeleklerin de gelişmeye devam etmesini sağlamak önemlidir. Şu anda mevcut olan modern yelek, kullanıcılara önceki yıllara göre çok daha iyi koruma sağlıyor. Teknolojik gelişmeler, bugün üretlen kurşun geçirmez yeleklerin geçmiştekilerden daha haff olduğu anlamında da geliyor. Farklı durumlara ve farklı tehditlere karşı koymak için farklı çelik yelek türleri geliştrilmiştr. Kevlar'dan yapılan kurşun geçirmez yelekler tüfek mermisi gibi yüksek kalibreli yangına karşı koruma sağlayamayabilirken, vücut zırhı sert balistk plakaların eklenmesiyle desteklenebilir. Bu, çok yüksek tehdit seviyesine sahip bölgelere gitmeden önce size ek koruma sağlamak için zırhınızı değiştirebileceğiniz anlamına gelir.

Çelik Yelek Nedir? 

 Çelik Yelek; Ateşli silahlardan çıkan mermi ve patlama sonucunda oluşabilen şarapnellerden korunmak amacı ile giyilen koruyucu giysiye çelik yelek denir. Jan Szczepanik ve Kazimierz Żegleń isimli iki Polonyalı tarafından 1901 yılında icat edilmiştir. Yeleklerin dokuları yumuşaktır, katmanlar halinde hazırlanmış lifler ya da örülmüş olarak gruplara ayırabiliriz. Çelik yelek giyen kişiler kendilerini tabanca mermileri, av mermileri ve el bombası gibi patlayıcıların şarapnel parçalarından koruyabilirler.
İnsanlar çoğunlukla en rahat vurabilecekleri yeri hedef alırlar. Bu yüzden vücudun en büyük yeri olan üst bölgeyi kolay vurabilecekleri ilk hedefleri olarak görürler. Dolayısıyla çelik yelek giymek, yaralanmaların çoğunu engellemek açısından önemli bir faktör oynamaktadır. Bir örnek bilgi de Vietnam'dan verilebilir. Vietnam savaşındaki ölümlerin %45'i karın ve göğüs bölgelerinden alınan yaralardan dolayı olmuştur.
Yumuşak dokudaki ürünlerde kevlar (paraaramid) ve yüksek moleküler yoğunluklu polietilen olmak üzere iki tür kumaş vardır.
Çelik yelekler seviye katsayılarına sahiptirler. Bu seviyeler durdurabildikleri kalibre ve mermi tiplerine göre değişmektedir.
Hayati organların korunması için çelik yeleklerin kullanılması çok önemlidir.

Kaynak: Çelikyelekal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder