8 Şubat 2016 Pazartesi

Metal Dedektörü Nedir ve Metal Dedektör Nasıl Kullanılır?


Pek çok merak edilen konulardan biri de, dedektör nedir, metal dedektör nasıl kullanılır.
 

Metal dedektörler daha çok toprağın altını görüntülemede kullanılmaktadır.Elektromanyetik dalgalar yayarak yerin altında saklı kalan değerli değersiz metallerin bulunmasına yarayan elektronik cihazlardır.Bu elektronik cihazlar arzu edilen alana,toprak veya düzlüğe elektromanyetik sinyal gönderirler.Toprak altındaki metaller toprağın yüzeyine doğru belli enerji dalgaları gönderir.İşte bu elektromanyetik alan içindeki enerjilerin tespiti için dedektörler sürekli olarak radyo frekansları iletir. Dalgaların şiddeti ve geri çarpmasından hareketle dedektörlerde bulunan arama bobinleri,metalin derinliği ve büyüklüğü ile ilgili hesaplamalar yapar.

Dedektörler, farklılıklarına göre çeşitli metalleri bulmaya programlanabilir, doğal olarak hedeften şaşmamak için hedef dışı yönlendirmelere karşı devre dışı bırakılabilir.

Dedektöre ait önemle bilinmesi gerekenler;

Enerji kaynağı olarak dedektörler standart olarak lityum pilleri kullanır. Pil kullanılmasının yanında bir çok dedektör şarjlıda çalışabilir.
Dedektörlerde bir de kontrol kutusu bulunur.Bu kontrol kutusu iletim sinyalleri üretir gelen sinyali alır ve cevaplamak üzere analiz eder.
Elektromanyetik dalgaların toplandığı alanın oluşturulduğu, dalgaların dağıldığı, arama bobininin de geri ileti sağladığı alana iletim elektromanyetik alan adı verilir.
Önce bir hedef belirlenir.Bu hedef dedektöre göre ayarlanır.Bulunmasını istemediğiniz demir metalleri hedef dışı bırakabilirsiniz.Örnek olarak çivi gibi.
Makul bir hedef bulunduğunda dedektörler kendi ayarlarına ve özelliklerine göre tepkiler verir.Kimisi sesli kimisi 3 boyutlu kimiside görüntülü tepkiler verebilir.

Hangi dedektörün işe yarar olduğunu görmek için dedektörü arama yapacağınız metalin özelliğine ve arama yapacağını bölgenin niteliğine göre bir dedektör seçmelisiniz.Yani ne kadar derinlikte nasıl bir şey aradığınızla alakalı olarak bir dedektör seçimi yapmalısınız.

Eğer bulmak istediğiniz sikke,tek para gibi metallerse kullanılması gereken dedektörler 10 cm ila 50 cm arasında derinliği tarayabilen düğmeli tek para dedektörleri kullanabilirsiniz.Daha karmaşık dedektörler sizin hedefiniz dışındaki daha küçük metalleri ve detayları aramak için çalışacağından zaman kaybına neden olur.

Şayet aramak istediğiniz nokta daha derinde bulunuyorsa pulse sistemle çalışan metal define dedektörleri tercih edilmelidir.Aradığınız metal büyüdükçe derinlik artabilir.Diğerlerine nazaran pulse sistemli bu cihazlar daha derine inen yaklaşık 2-3 metre kadar nokta tespiti yapabilen cihazlardır.Ancak farkında olmanız gereken bir husus vardır ki; bir dedektör ne kadar kaliteli ve başarılıda olsa toprağın derininde yer alan noktanın metal niteliğine yönelik tam olarak bir ayrım yapamaz.

Netice itibariyle dedektörlerin bir çok çeşidi bulunmakla beraber hangisinin daha iyi iş yaptığını belirlemek doğru olmaz.Çünkü bu tamamen sizin hedeflediğiniz derinlik,toprağın cinsi ve metalin özelliğine göre farklılık gösterir.Burada sizin tecrübeniz önemlidir.

Bir dahaki konumuzda, toprak altı görüntüleme cihazları ile ilgili bilgiyi sizinle paylaşayacağız.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder